Kreativa NFC applikationer

Idag används NFC främst bakom kulisserna. Utan NFC teknologi skulle vi inte kunna blippa telefonen för att betala, skanna kortet vid tunnelbanan, eller låsa upp dörren med en plastbit..

Nu när äntligen alla nya telefoner kan läsa av NFC runt om oss- är NFC på väg att ta steget ut på den stora scenen?

 

Denna exklusiva kanal kommer i framtiden att kunna användas för andra medium än endast kläder. Biljetter, tavlor och mycket mer kommer kunna skannas och leda till nya användarupplevelser som börjar vid skanning. Om en artist säljer sitt konstverk, varför ska inte tavlan kunna skannas för att se vilket material som artisten använde? Med kreativa nfc-applikationer så betalar chippen för sig själva. Det gäller bara att hitta rätt.

 

2020 Blev det första stora klädmärket som installerade ett nfc-chipp i sina kläder Monclair, är detta framtidens standard- eller är Monclair endast ett klädmärke som vill sticka ut i mängden?

Genom att sy in NFC chipp i sina kläder så fick Monclair möjligheten att kommunicera med sina köpare långt efter att köpet redan hade gjorts. NFC chippet som programmerades upp mot en databas kan skannas och verifieras för att visa om jackan är äkta. 

Förutom rullande koder som visar äktheten av jackan så öppnar ett NFC ett traditionellt analogt medium områden som att skicka nya exklusiva erbjudanden och kommunikation som endast kan nås genom att skanna jackan.

 Musikern med en ny jacka XXX, där fashiondesignern som pricken över i’et även lade in artistens nysläpta låt i ärmen, så att X kunde som ett partytrick visa sin nyaste låt.

Vi på nfc.nu skulle ta detta steget längre. Varför programmera in en låt? När du kan programmera in en länk med lite javascript som hämtar artistens nyaste låt just idag? Då kan hon ta med samma jacka om fem år och fortfarande ha den nyaste låten.

 

Eller

 

Att programera en snabb hemsida som kommunicerar med ett telefonnummer. Alltså att jackan spelar upp den låt som senast smsades till ett specifikt telefonnummer.

 

Här ser vi ett tydligt exempel på varför vi inte rekommenderar att rå data laddas in i NFC-chipp. Datan som laddas in i chippet är statisk och kan ej kunna ändras den dagen då produkten har bytt ägare. Om du istället laddar in en länk istället som du kontrollerar så blir taggen dynamisk, då taggen bara agerar som länk istället för minnesenhet.

 

Det är detta som gör NFC så intressant och roligt att jobba med. Det är en liten skatt som de flesta inte har fått nys om ännu. Därför är idag NFC-chipp en wow-faktor i chippformat. NFC är bara en smidig, dynamisk och teknisk genväg som är alldeles för effektiv för att fortsätta vara oanvänd i samhället.

 

 

 

 

Desto mer tid man spenderar omringad av NFC teknologin, desto fler möjligheter kan man se.  

 

QR koden, en teknologi som uppfanns för över 50 år sedan i Japan av Toyota för att strukturera tillverkningskedjan för bildelar. QR-koden tog världen med storm. QR koder låter folk lägga in data i printformat som sedan kan användas för genvägar.

 

 

Vi ser att NFC kommer att ta över flera användningsområden där idag QR används.

 

QR koden togs ann när telefontillverkare installerade QR läsare i den inbyggda kamareappen. Innan behövde använda ladda ner en QR-kodsläsare för att läsa av QR koder.

 

En teknologi måste vara enkel för att anammas, och nu har NFC äntligen tagit det steget.

 

2019, under pandemin släppte apple IOS XY, som låter iphones av nyare modell än X. Android telefonder ändrade också 201X så att telefoner inte behöver sätta igång bakgrundsläsning av nfc chipp.

 

Tack vare apple och google pay har jättarna haft ett underliggande incitament för att satsa på near field communication, detta öppnar upp för ett helt nytt ekosystem som är på väg att landa. NFC är nämligen den teknologin som apple och google använder för att låta dig göra om din mobil till ett betalkort.

 

Utvecklingen av NFC chipp har också gått fort. Idag har vi chipp som är tunnare än papper men som tål att tvättas i tvättmaskin. Man kan nästan fråga sig, vad för produkter kommer inte att ha nfc chipp i sig om 10 år?

 

NFC kan ses som dels en statussymbol i tidigt stadie, men den underliggande teknologin tar bort steg, vilket gör det enklare att få människor att ta det initiala steget. Det är bevisat att NFC chipp i genomsnitt engagerar 10 gånger mer än en traditionell QR kod.

 

Varför ge bort ett businesskort som någon kanske kommer att använda, istället för att ha ett kort med en alla dina kontaktuppgifter redan ilagda, så att den du träffar kan nudda till kort med mobilen och sedan få dina kontakter inlagda.

 

NFC gör det möjligt att få ett starkt och effektivt första intryck. Hur kommer företag att använda NFC i framtiden för att stärka sina kampanjer? Antingen får vi vänta och se, eller så får vi skapa användningsområden redan idag.

 

Vi på nfc.nu tror att den här resan bara har börjat, om du har en idé som inkluderar NFC så hjälper vi er gärna att realisera den.

 

 

 

 

 

 

Idag kan vi lägga in

Varför skanna en QR kod när du kan hålla mobilen nära?

 

Ta exemplet om du har en prislapp i en livsmedelsbutik. Om du vill ha mer information så måste du öppna telefonen, webbläsare, och sedan göra en sökning på google.

 

Med ett nfc-chipp inlagt i prislappen så kan du smidigt ta dig till rätt webbsida för att göra ett smartare val. QR kan göra samma sak, fast då måste kunden öppna kameran för att läsa av den.

 

Så är det verkligen en så stor skillnad mellan QR och NFC-chipp? Egentligen inte, en QR kod kan kopplas till en sida som du sedan kan updpatera- precis som ett NFC chipp. Nfc chipp kan däremot vara helt unika så att ingen kan kopiera det, och användaren behöver inte ens låsa upp telefonen för att köra igång koden som ligger i ett NFC chipp.

 

 

Tillbaka till blogg