NFC taggar? Från 0 till 100

Antalet smarta enheter har exploderat de senaste åren, och med fler kraftfulla enheter i fickan och runt om oss så kan vi börja kommunicera med vår omgivning på nya sätt.

NFC är en användarvänlig teknologi anpassad för den digitala generationen- near field communication (NFC) är en av de nya uppkommande teknologierna som låter våra digitala enheter kommunicera med varandra.

Vad är NFC taggar?

Near field communication tech gör det möjligt för två enheter att kommunicera trådlöst. Teknologin är så smidig att den kan läggas in i tunna dekal-klisterlappar för att skicka data trådlöst till närliggande mobiltelefoner, datorer, surfplattor och andra enheter.

NFC taggar jämförs ofta med RFID, men de två olika teknologier med olika användningsområden. 

Vad är RIFD?

RFID teknologi (Radio-frequency identification) är föregångaren till NFC.

RFID taggar är mest kända för butikernas pipande stöldskyddssystem som finns hos H&M och ZARA. RFID används även bakom kulisserna i flera olika industrier för att hålla koll på inventarie. Bland annat inom sjukvård, frakt och textil. RFID används nästan överallt där det finns ett starkt behov att hålla koll på inventarie och logistik.

Vad är NFC?

NFC är en del av RFID (Radio-frequency identification familjen) men även en del av bluetooth. Till skillnad från RFID- så funkar NFC taggar bara på små avstånd. NFC behöver inte heller manuell uppkoppling eller synkronisering som att para ihop två enheter genom t.ex. Bluetooth. Den största skillnaden mellan RFID och NFC är teknologiernas kommunikationsmetoder.

RFID taggar kommunicerar bara en väg, alltså envägskommunikation. RFID-enheten skickar en signal till RFID läsaren. (Typ som jag på dejtingappar)

NFC enheter har både envägs och tvåvägs kommunikationskapacitet vilket ger NFC teknologin övertaget för användningsområden där transaktioner behöver data från båda enheterna (T.ex som betalningar). Mobilplånböcker som Apple pay, Samsung Pay, Android Pay, och andra kontaktlösa betalningsmetoder använder sig alla av NFC teknologi.

Så i huvudsak, RFID passar bra för lagerspårning och NFC taggar passar bra för mer kortare avståndskommunikation mellan enheter som även har potentialen att bli mer avancerade

  

Hur blev NFC taggar populära?

NFC har funnits på den teknologiska scenen i många år - Nokia lanserade den första mobiltelefonen med inbyggd NFC läsare 2006. Men teknologin har plockat upp momentum de senaste åren.

 

 

NFC's populäritet exploderade när företag identiferade NFC som en möjliggörare för en kontaktfri framtid

Kontaktfria betalningar eller på engelska 'contactless payments' ökade med 150% mellan March 2019 och Juni 2020 vilket delvis kan bero på pandemin. Kontaktfri teknologi, som ursprungligen skapades för att hantera små summor, är nu en av de mest populära betalningsmetoderna.

Idag finns det mer än 2 miljarder mobiltelefoner kompatibla med NFC. Alla moderna smartphones som säljs har idag NFC läsare i sig. I Sverige har ca 80% av befolkningen en mobiltelefon som kan skanna NFC taggar.

 

Men vad är en NFC tagg? Hur fungerar en NFC tagg? Vad är fördelarna med att använda sig av NFC? Hur använder sig företag av NFC teknologi?

Let's take a look- & utforska några vanliga användningsområden för NFC.

Hur fungerar NFC taggar?

NFC taggar fungerar som andra RFID taggar då de kommunicerar genom radiovågor. Två enheter - en NFC tagg och en NFC läsare byter information.

En NFC tagg skickar radiovågor för att aktivera antennen i en mottagarens enhet. Mottagaren validerar informationen.

Teknologin fungerar på korta distanser - upp till 10 cm. (Utanför labb är dock 5cm mer realistiskt) NFC taggar fungerar utan batteri och tar sin energi från andra enheter som t.ex. en smartphone genom att använda sig av magnetinduktion.

NFC enheter kopplas ihop direkt när de är nära varandra.
Den korta skanningsdistansen gör NFC som teknologi mer privat och väl anpassad för betalningar, identifikation, nycklar, biljetter eller andra applikationer som kräver säker överföring av data, men också för nya typer av marknadsföring där kunden får ta del av en entim, exklusiv upplevelse.

Kontaktfri utbyte av data

Alla moderna telefoner har numera NFC moduler som som NFC taggar använder sig av kontaktfritt utan att behöva batteri. NFC chipp är passiva enheter som tar sin energi av externa enheter när de blir avlästa. (Med hjälp av magnetisk induktion)(Det betyder att en NFC tagg aldrig kommer ta slut på batteri, då det inte behöver något)

Hur använder sig företag av NFC taggar?

NFC öppnar nya dörrar för företag som vill digitalisera sina sin marknadsföring eller upplevelser. Företag runt om i världen använder idag NFC för flera användningsområden. 

 

 

Vi hoppas såklart att ni som läser detta ska öppna nya dörrar där NFC står som en hörnsten för att realisera er önskad interaktion.

NFC är ett verktyg som kan användas för nästan vad som helst. En teknologi tagg kan omvandla ett vanligt A4 papper till en digital användarupplevelse.
avluuuut

Tillbaka till blogg